How to cite: Selek MB, Duyar MC, İşler Y. Electronic stethoscope design. Akıllı Sistemler ve Uygulamaları Dergisi (Journal of Intelligent Systems with Applications) 2020; 3(1): 10-16.
Full Text: PDF, in English.
Total number of downloads: 784
Title: Electronic Stethoscope Design
Abstract: Nowadays, despite the developing technology lots of patients lost their lives because of wrong and late diagnosis. With early diagnosis, most diseases and negative effects of the diseases for the patient can be prevented. Early diagnosis can also prevent cardiological diseases. Although auscultation of the chest with a stethoscope is an effective and basic method, a stethoscope isn't enough for the diagnosis of some diseases. One example of these diseases is heart valve malfunctions when the valves do not work as desired heart murmurs occur. The main goal of this project is to develop an electronic stethoscope and observing obtained signals as a graphic. The main difficulty while auscultation of chest with a stethoscope is, this procedure needs lots of experience and also even tough physician have enough experience, it's very hard to diagnose grade 1 and 2 heart murmurs. Furthermore, while auscultation tachycardia patients, generally it's very hard to decide where the first heart (S1) sound and second heart sound (S2) begins. In this project, it is planned to demonstrate heart sounds as a graphic. This method provides physicians to diagnose all kinds of chest sounds easily even the sounds which they cannot diagnose or recognize with their ears by stethoscope. Moreover, as the chest sounds are obtained as digital data, these data can be sent as desired. When a physician needs to get someone else's idea, these recordings can be sent to another professional.
Keywords: Electronic stethoscope; heart; heart sounds; heart murmurs; heart valves
Başlık: Elektronik Stetoskop Tasarımı
Özet: Günümüzde gelişen teknolojiye rağmen, hala insanlar yanlış veya geç teşhis yüzünden hayatlarını kaybetmektedir. Erken teşhis ile birçok hastalık ve hasta için oluşan olumsuz etkiler önlenebilir bu şekilde kardiyolojik hastalıkların önüne geçmek mümkündür. Kalp seslerinin stetoskop ile dinlemek basit ve etkili bir yöntemdir. Ancak stetoskop bazı kalp rahatsızlıklarını belirlemek için yeterli değildir. Bu hastalıklardan bazıları da kalp kapakçıklarıyla ilgili rahatsızlıklardır. Kalp kapaklarının doğru çalışmamasından dolayı meydana gelen üfürümler de bu rahatsızlıklardan biridir. Bu projenin temel amacı elektronik bir stetoskop geliştirerek ses sinyallerini grafik olarak gözlemlemektir. Stetoskop ile dinleme yaparken hekimlerin karşılaştığı en büyük zorluk, bu uygulamanın tecrübe gereksinimdir. Dahası hekim yeterli tecrübeye sahip olsa dahi, 1. ve 2. derece kalp üfürümlerini duymak zordur. Bir diğer etken ise taşikardi hastalarında hekimlerin birinci kalp sesi (S1) ve ikinci kalp sesi (S2) zamanlamasına karar verememeleridir. Bu projede kalp seslerini elektronik sinyallere dönüştürerek, sinyallerin grafik halinde izlenmesi amaçlanmıştır. Bu projede hekimlerin stetoskop ile dinleme yaparken fark edemedikleri veya insan kulağının duyamayacağı sesleri görüp tanı koymalarını sağlamak amaçlanmıştır. Bu projenin sağladığı bir diğer avantaj ise kalp sesleri dijital veri halinde alındığı için, dijital ortamda paylaşılması rahatlıkla sağlanacaktır. Bu sayede hekimler şüphelendikleri bir bulguyu farklı bir görüş almak için başka hekimlerle paylaşması koyulan tanıyı daha güvenilir bir hale getirecektir.
Anahtar kelimeler: Elektronik stetoskop; kalp; kalp sesleri; kalp üfürümleri; kalp kapakçıkları