How to cite: Ülgen O, Öğrenci AS. Structured learning based turkish sentiment analysis. Akıllı Sistemler ve Uygulamaları Dergisi (Journal of Intelligent Systems with Applications) 2019; 2(2): 90-93.
Full Text: PDF, in English.
Total number of downloads: 1164
Title: Structured Learning Based Turkish Sentiment Analysis
Abstract: Sentiment analysis is highly popular topic to identify people's opinions through the social media, forums and other websites. There are an abundance of opinions on internet and analysing those opinions would have many benefits for both private and public sectors. Research has evolved looking on tweets for mining opinions and for the classification of the tweets as positive, negative or neutral in its sentiment. In this research, Turkish tweets are used for sentiment extraction where a two layer neural network is used as the pattern recognition system. The supervised training of this system is based on structured learning. As a conclusion, structured learning seems to be helpful in pattern recognition to classify tweets and mining the opinions. However, it is evident that further research in data processing and training methodology is necessary to obtain reliable sentiment analysis results.
Keywords: Sentiment analysis; twitter; neural network; pattern recognition; structured learning
Başlık: Yapılandırılmış Öğrenmeye Dayalı Türkçe Duygu Analizi
Özet: Duygu analizi, sosyal medyada, forumlarda ve diğer internet sitelerinde insanların fikirlerini belirlemek için sıkça kullanılmaktadır. İnternette çok sayıda fikir bulunmakta ve bu fikirlerin analiz edilmesi özel sektör ve kamu sektörü için birçok faydayı beraberinde getirmektedir. Araştırmalar, fikirleri toplamak için tweetleri kullanma ve bu tweetleri pozitif, negatif ve nötr olarak sınıflandırma yönünde evrildi. Bu araştırmada, örüntü tanıma sistemi olarak çift katmanlı sinir ağı kullanılırken duyguları almak için Türkçe tweetler kullanıldı. Bu sistemin denetlenen eğitimi yapılandırılmış öğrenime dayanmaktadır. Sonuç olarak yapılandırılmış öğrenme, duyguları sınıflandırmak ve görüşleri incelemek için model tanımada yardımcı olur gibi görünüyor. Bununla birlikte, güvenilir bilgi analizi sonuçlarını elde etmek için veri işleme ve eğitim metodolojisinde ileri araştırmaların yapılması gerektiği açıktır.
Anahtar kelimeler: Duygu analizi; Twitter; sinir ağları; örüntü tanıma; yapısal öğrenme