How to cite: CoÅŸkun Ä, Karaman O. Investigation of mechanical properties of silicate doped synthetic flexible biomaterial. Akıllı Sistemler ve Uygulamaları Dergisi (Journal of Intelligent Systems with Applications) 2022; 5(2): 79-81.
Full Text: PDF, in English.
Total number of downloads: 456
Title: Investigation of Mechanical Properties of Silicate Doped Synthetic Flexible Biomaterial
Abstract: Biomaterials play an active role in tissue regeneration and are widely used in the treatment of tissue transplantation applications for the repair of damaged hard tissue, bone cancer, bone loss due to skeletal trauma and infection, bone fractures and congenital deformities of the facial and skull bones. Since autografts and allografts have many disadvantages, there is a need for synthetic bone grafts and biomaterials. Many bioceramic materials such as beta-tricalcium phosphate (beta-TCP) and calcium sulfate are widely used in bone formation. Since beta-TCP-based bone grafts are used in the form of granules, silicate reinforced flexible strips are used in orthopedic surgery, oral and maxillofacial surgery. The aim of this study is to examine the mechanical properties of silicate-doped flexible biomaterials, taking into account their biocompatibility and their positive effects on tissue regeneration. In order to achieve the stated purpose, the methods planned to be followed, tensile tests will be applied for the mechanical properties of the scanning electron microscope (SEM) image for its morphology. In this study, it was found that silicate-doped flexible biomaterials have a homogeneous and porous structure. In addition, the obtained mechanical test results and the functionality of the silicate-doped flexible biomaterial during bone regeneration according to the ISO (International Organization for Standardization) 5833 and ASTM (American Society for Testing and Materials) D638 standard have been demonstrated.
Keywords: Biomaterial; Beta-TCP; Osteoconductive; Tensile test; Silica
Başlık: Silikat Katkılı Sentetik Fleksible Biyomalzemenin Mekanik Özelliklerinin İncelenmesi
Özet: Biyomalzemeler doku rejenerasyonunu sağlamada aktif rol almaktadır ve hasarlı sert dokunun onarımına yönelik doku nakli uygulamaları, kemik kanseri, iskelet travması ve enfeksiyonuna bağlı kemik kayıpları, kemik kırıkları ve yüz ve kafatası kemiklerinin doğuştan gelen deformitelerinin tedavisinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Otogreft ve allogreftlerin birçok dezavantaja sahip olması sebebiyle sentetik kemik greft ve biyomalzemelere ihtiyaç doğmuştur. beta-trikalsiyum fosfat (beta-TCP) ve kalsiyum sülfat gibi birçok biyoseramik materyal kemik oluşumunda yaygın olarak kullanılmaktadır. beta-TCP bazlı kemik greftlerinin granül formunda kullanılması sebebiyle ortopedik cerrahi, oral ve maksillofasiyal cerrahide silikat katkılı esnek şeritler kullanılmaktadır. Bu çalışmanın amacı, silikat katkılı fleksible biyomalzemelerin biyouyumluluğunu ve doku rejenerasyonu üzerindeki olumlu etkilerini dikkate alarak, mekanik özelliklerinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Belirtilen amacı gerçekleştirmek için izlenmesi planlanan yöntemler, morfolojisi için taramalı elektron mikroskop (SEM) görüntüsü mekanik özellikleri için çekme testleri uygulanacaktır. Bu çalışmada silikat katkılı esnek biyomalzemelerin homojen ve porlu yapıya sahip olduğu bulunmuştur. Ayrıca elde edilen mekanik test sonuçları ve ISO (Uluslararası Standartlar Organizasyonu) 5833 ve ASTM (Uluslararası Amerikan Test ve Materyalleri Topluluğu) D638 standartına göre silikat katkılı fleksible biyomalzemenin kemik rejenerasyonu boyunca işlevselliğini ortaya koymuştur.
Anahtar kelimeler: Biyomalzeme; Beta-TCP; Osteokondüktif; Çekme testi; Silika